Despre mediere
Sistemele alternative de soluţionare a litigiilor în afara instanţelor judecătoreşti, cunoscute sub denumirea de ADR (Alternative Dispute Resolution) sunt mijloace prin care părţile aflate în conflict pot ajunge la o înţelegere amiabilă a problemelor pe care le întâmpină.
Din 2013 atat persoanele fizice, cat si cele juridice sunt obligate sa participe la o sedinta de informare privind medierea inainte de a ajunge in fata instantei de judecata. Indeplinirea acestei obligatii trebuie dovedita de justitiabili printr-un proces verbal eliberat de mediator. Legea nr. 115/2012, care modifica Legea medierii, instituie obligatia de a participa la sedinta de informare privind medierea, ca procedura prealabila instantei de judecata. Aceasta formalitate prealabila unui proces este gratuita si nu implica parcurgerea intregii proceduri de mediere. Noua obligatie a justitiabililor este prevazuta la art. 60 1, introdus in Legea Medierii, care prevede ca “in litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii”.
Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor. (Art. 1 din Legea nr. 192 din 16 mai 2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator).
În ce tipuri de litigii se poate apela la mediere ?
Puteţi cere ca mediatorul să vă faciliteze soluţionarea litigiului prin mediere:
- în orice litigiu de natură civilă (succesiuni, contracte, granituiri, revendicari, pretentii, evacuari, etc.)
- în orice litigiu de natură comerciala (recuperari creante, somatii de plata, nerespectarea obligatiilor contractuale, etc.)
- în litigiile de familie: neînţelegerile dintre soţi privind continuarea căsătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii, respectiv în legătură cu divorţul şi cererile accesorii acestuia;
- în litigiile având ca obiect conflictele din domeniul protecţiei consumatorilor: In cazul în care consumatorul invocă existenţa unui prejudiciu ca urmare a achiziţionării unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectării clauzelor contractuale ori a garanţiilor acordate, a existenţei unor clauze buzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi agenţii economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute de legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor;
- în materia conflictelor de drepturi în domeniul litigiilor de munca (desfacerea contractului de munca, drepturi banesti, decizii de imputatie, etc.).
- în materie penală: dacă se vizează încetarea procesului penal prin împăcarea părţilor sau retragerea plângerea prealabilă: medierea e posibilă numai pentru infracţiunile pentru care legea cere plângerea prealabilă a persoanei vătămate (ameninţare, lovire sau alte violenţe, vătămare corporală din culpă, abandon de familie etc) sau permite împăcarea părţilor (seducţie, tulburare de posesie etc); dacă se vizează ajungerea la o înţelegere numai cu privire la despăgubirile pretinse: medierea e permisă pentru orice infracţiune.
Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege.
Care sunt costurile medierii?
Dacă nu convin altfel, ambele părţi vor suporta onorariul mediatorului, care este negociabil.
În cauzele civile, când una dintre părţi are venitul pe membru de familie de până la 500 lei, aceasta poate cere judecătorului ca statul să plătească suma achitată drept onorariu către mediator dacă partea a parcurs procedura de mediere a litigiului anterior începerii procesului sau a solicitat medierea după începerea procesului, dar înainte de prima zi de înfăţişare. Dacă venitul este de până la 800 lei, statul poate suporta 50% din sumă.
Care sunt avantajele medierii?
- litigiul dintre părţi se poate finaliza într-un timp scurt, de la câteva zile la câteva săptâmâni;
- ambele părţi angajează un singur mediator, care rămâne astfel imparţial; pentru persoanele cu venituri mici, în anumite condiţii suma achitată mediatorului se restituie;
- părţile pot fi însoţite de avocaţi în faţa mediatorului atunci când complexitatea cauzei o impune;
- discuţiile dintre părţi nu au loc în public, ci în biroul mediatorului în condiţii de confidenţialitate; procedura din faţa judecătorului nu va avea loc în sala de judecată, ci în camera de consiliu;
- soluţia finală este avantajoasă pentru toate părţile implicate;
- taxele de timbru achitate la momentul depunerii acţiunii la instanţă se restituie în întregime;
- hotărârea dată de judecător se obţine imediat şi este executorie fără nicio altă formalitate.
Cine este si care e rolul mediatorului?
Mediatorul este absolvent de studii superioare (nu neaparat juridice), cu experienţă în profesia sa de minim 3 ani şi care a absolvit un curs de specializare în comunicare.
Mediatorul doar asistă părţile în procedura de negociere între ele a soluţiei. El nu este o persoană cu putere de decizie, ci va explica părţilor care sunt regulile şi avantajele ca ele însele să stabilească cum pot încheia litigiul în condiţii avantajoase pentru fiecare.
Care este implicaţia judecătorului în procedura medierii?
Dacă medierea reuşeşte, părţile încheie în faţa mediatorului un înscris numit „acord de mediere” care are valoarea unui înscris sub semnătură privată. El poate fi supus verificării judecătorului. Dacă acesta găseşte că părţile au tranzacţionat drepturi permise de lege va încuviinţa acordul de mediere; este posibil ca părţile să se înţeleagă şi parţial, adică asupra unor aspecte din cele cu care au sesizat judecătorul. Pentru aceasta, părţile se pot prezenta în orice zi la judecător care în camera de consiliu şi în procedură urgentă, poate chiar în aceeaşi zi, va emite hotărârea. Din momentul pronunţării sale, hotărârea este executorie indiferent dacă se exercita sau nu calea de atac a recursului. Aceasta înseamnă că părţile o pot executa voluntar sau apela direct la executorul judecătoresc pentru a o pune în executare în mod silit. Asupra petitelor de cerere cu privire la care părţile nu s-au înţeles, procesul va continua obişnuit.
Competente si Arii de Expertiza
Competente⦁ Dreptul International
⦁ Dreptul Penal si Dreptul Procesual Penal
⦁ Dreptul Civil si Dreptul Procesual Civil
⦁ Dreptul Comercial
⦁ Dreptul Comertului International
⦁ Dreptul Financiar si Fiscal
⦁ Dreptul Familiei
⦁ Dreptul Muncii
⦁ Dreptul Constitutional
⦁ Dreptul Administrativ
Arii de Expertiza
⦁ Societati comerciale
⦁ Asociatii si fundatii
⦁ Recuperarea creantelor
⦁ Insolventa
⦁ Executare Silita
⦁ Plangeri Contraventionale
⦁ Achizitii Publice
⦁ Stare Civila si Cetatenie
⦁ Energie si Resurse Naturale
⦁ Protectia Consumatorului
⦁ Mediere, Arbitraj si Conciliere
⦁ Testamente
⦁ Alte domenii
Strada Dr. Petre Herescu, nr. 8, Sector 5,
Bucuresti , Romania.
Phone: +40743692258
http://cabinetdeavocatsanduflorin.blogspot.ro/
Adresa de e-mail: cabinetavocatsanduflorin@yahoo.com
© Cabinet de avocat "SANDU Florin"
despre mine pagina Oficiala servicii onorarii contact
Webmaster: Justinian Cioroianu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu