Iesire din indiviziune
Orice coindivizar poate dispune liber, fara sa ceara acordul nimanui si prin orice fel de acte (vanzare, donatie etc) de cota sa parte din succesiune. Ceea ce se va transmite nu va fi un bun, ci parte ideala care ii revine din patrimoniul defunctului.
Orice act de dispozitie asupra bunurilor care fac parte din patrimoniu, nu se poate face valabil de catre un coindivizar decat daca are acordul unanim al tuturor celorlalti coindivizari. Presupunand ca un mostenitor a vandut un bun, parte a masei succesorale, inainte de partaj si fara sa ceara acordul celorlalti coindivizari, vanzarea va fi valabila numai daca, dupa partaj, bunul ii va reveni in exclusivitate coindivizarului care a vandut. In caz contrar, actul de vanzare se va desfiinta retroactiv, adica de la data la care a fost incheiat si va reveni in proprietatea celui care a fost desemnat ca atare prin partaj.
Codul Civil prevede ca nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Ceea ce inseamna ca, oricare dintre mostenitori poate cere, imediat de la data deschiderii succesiunii, realizarea partajului.
Coindivizarii pot realiza o conventie valabila prin care cad de acord sa prelungeasca starea de indiviziune pe o durata de 5 ani. La expirarea acestei durate insa, conventia va trebui reinnoita, deoarece nu se prelungeste automat. Ceea ce presupune ca la fiecare 5 ani, coindivizarii trebuie sa isi exprime consimtamantul valabil cu privire la sistarea sau prelungirea starii de indiviziune.
Principalele modalitati de sistare a indiviziunii sunt imparteala prin buna-invoiala, imparteala judecatoreasca si imparteala de ascendent.
Daca sunteti mostenitori ai unei cote parti dintr-o mostenire si doriti sa iesiti din starea de indiviziune avocatii nostri specializati va pot ajuta atat prin asistartea dvs in fata unui notar cat si prin formularea unei actiuni in justitie in situatia in care exista neitelegeri cu ceilalti comostenitori.
De asemenea, va putem asista sau reprezenta in fata instantelor judecatoresti in procesul de iesire din indiviziune astfel incat sa dobanditi dreptul de proprietate ce vi se cuvine din masa succesorala.
Competente si Arii de Expertiza
Competente⦁ Dreptul International
⦁ Dreptul Penal si Dreptul Procesual Penal
⦁ Dreptul Civil si Dreptul Procesual Civil
⦁ Dreptul Comercial
⦁ Dreptul Comertului International
⦁ Dreptul Financiar si Fiscal
⦁ Dreptul Familiei
⦁ Dreptul Muncii
⦁ Dreptul Constitutional
⦁ Dreptul Administrativ
Arii de Expertiza
⦁ Societati comerciale
⦁ Asociatii si fundatii
⦁ Recuperarea creantelor
⦁ Insolventa
⦁ Executare Silita
⦁ Plangeri Contraventionale
⦁ Achizitii Publice
⦁ Stare Civila si Cetatenie
⦁ Energie si Resurse Naturale
⦁ Protectia Consumatorului
⦁ Mediere, Arbitraj si Conciliere
⦁ Testamente
⦁ Alte domenii
Cabinet de avocat "SANDU Florin",
Strada Dr. Petre Herescu, nr. 8, Sector 5,
Bucuresti , Romania.
Phone: +40743692258
http://cabinetdeavocatsanduflorin.blogspot.ro/
Adresa de e-mail: cabinetavocatsanduflorin@yahoo.com
© Cabinet de avocat "SANDU Florin"
Webmaster: Justinian Cioroianu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu